Thuisleven sluit aan bij Zorghulp

Meer slagkracht voor het verenigen van zorg en hulp
De nieuwe Ledenvereniging Zorghulp gaat een samenwerking aan met Thuisleven, de serviceorganisatie van Thuiszorg Het Friese Land. Vanaf 1 januari 2024 kunnen opgeteld zo'n 310.000 huishoudens gebruikmaken van de diensten en voordelen van beide organisaties. Maar bovenal gaan Zorghulp en Thuisleven samenwerken omdat ze hetzelfde doel nastreven. Namelijk: vanuit een vereniging van burgers voor elkaar zorgen en beter zorgen voor jezelf. Zij willen samen hulp regelen mogelijk maken en een professionele, onafhankelijke wegwijzer zijn in de ingewikkelde wereld van zorg en hulp.

Wim Faber, directeur van Thuiszorg Het Friese Land: “Dankzij de samenwerking kunnen onze 9000 leden straks profiteren van heel veel extra producten en diensten die hen fit en vitaal houden en waarmee zij zo lang mogelijk thuis kunnen wonen.” Andersom kunnen de Zorghulp-leden ook gebruikmaken van het regionaal aanbod van Thuisleven in Friesland.  Ook hebben alle leden vanaf januari toegang tot het zorghulp-platform: een nieuw online platform waar zorgvraag en hulpaanbod van buurtgenoten samenkomen. 

Meer regie bij de burger 

De samenwerking is ook ontstaan vanuit het besef dat zorg gerelateerde burgerinitiatieven meer ruimte moeten krijgen. “In 2030 moet met 30% minder personeelsleden 30% meer zorg geleverd worden”, stelt Faber. “Als we de formele zorg willen ontlasten, móeten we een brug slaan tussen professionele zorgaanbieders en de informele zorg, door invulling te geven aan burgerparticipatie. Dat kunnen we niet alleen.” “Als je samenwerkt kun je meer", vult Cynthia op den Brouw, directeur van Zorghulp hem aan. “En hoe meer burgers in Zorghulp verenigd zijn, hoe krachtiger we één stem kunnen vormen. Zo vergroten we onze slagkracht om burgers meer regie te geven over zorg en hulp.”  

 “Mienskip is er altijd al geweest”  

“Thuisleven kent Friesland beter en organiseert daar veel activiteiten en bijeenkomsten. Zij weten hoe we zorg en hulp in die gebieden kunnen verenigen. Zo versterken we elkaar”, aldus Op den Brouw. “Het Friese woord voor noaberschap is mienskip", vertelt Faber. “Dat is geen nieuw woord, het is er altijd geweest." Op den Brouw: “Zorgen voor elkaar is het fundament van onze samenleving. Dat konden we altijd al, maar door meer focus op het individu zijn we de verbinding kwijtgeraakt. We moeten fundamenteel anders kijken naar zorg en ondersteuning en hoe we dit organiseren. Daar gaan we ons samen voor inzetten.” 

Over Zorghulp  

Zorghulp is het nieuwe label van de Ledenvereniging, naast de al jaren bestaande Espria Ledenvereniging. Al sinds de tijd van de kruisverenigingen verenigt Espria Ledenvereniging - samen met haar leden en met korte lijnen naar diverse vormen van zorg - zorg en hulp.  Zorghulp heeft een breed aanbod van producten en diensten, die leden (van jong tot oud) helpen voor elkaar en zichzelf te zorgen. Voorbeelden hiervan zijn: wegwijzer bij vragen over en toegang tot alle vormen van zorg, ondersteuning bij mantelzorg, veiliger en prettig wonen, een rouw- en verliescoach, hulp bij opvoeden of het regelen van hulpmiddelen.  

Als leden een zorgvraag of luisterend oor nodig hebben, kunnen zij 24/7 contact opnemen met adviseurs aan de telefoon. Afgelopen jaar hebben zij 45.000 keer leden te woord gestaan en verder geholpen.  

Chatten


Chat met onze
ledenadviseur

Chat offline


Mail met onze
ledenadviseur