Wat is eenzaamheid?
Dorst of trek kennen we allemaal. De oplossing? Simpel: een glas water drinken, of iets eten. Eenzaamheid lijkt erg op dorst en honger. “Eenzaamheid is ook een seintje in onze hersenen”, vertelt ledenadviseur Emmy Nuberg.“Het seintje zegt: je hebt behoefte aan contact. En niet zomaar contact, maar contact met mensen met wie je iets gemeen hebt. Met wie je hobby’s deelt, bijvoorbeeld. Of herinneringen.”
Patronen en behoeftes
Eenzaamheid ontstaat wanneer patronen veranderen. Emmy: “Ik moet denken aan Fred (78). Freds vrouw is er niet meer, en familie heeft hij niet veel. Hij is niet meer zo mobiel, dus hij kan niet meer naar zijn clubs. Een goede vriend met dezelfde hobby’s is net overleden. Kortom, patronen in het leven van Fred veranderen. Het is nu moeilijk voor hem om echt contact te hebben met mensen met wie hij interesses deelt.”
Voor jonge ouders geldt hetzelfde. Wanneer je een kind krijgt, verandert er veel in je leven. Dat kan leiden tot gevoelens van eenzaamheid. Vooral als je denkt: ik heb net een kind, dus ik moet heel blij zijn. En als ik niet blij ben, dan is er iets mis met me. Dat is niet waar. Het is normaal dat je je soms eenzaam voelt.
“Ik wilde altijd al graag jong moeder worden”, vertelt Sanne. “Maar ja, mijn vriendinnen nog lang niet. Dat is natuurlijk prima, maar ik kan niet alles in mijn nieuwe leven echt met hen delen. Mijn nichtje heeft wel net een kindje. Gelukkig kan ik met haar praten over de eerste stapjes van onze kinderen. En over hoe het is om moeder te zijn. Mijn vriendinnen blijven natuurlijk mijn vriendinnen, maar wij hebben het vooral over andere dingen. Dat is trouwens ook heel fijn.”
Tips tegen eenzaamheid
“Zelf iets doen, dat is meteen een goede tip”, vertelt Emmy. “Als je je eenzaam voelt, kom dan in actie! Zoek mensen met wie je iets belangrijks deelt. Ben je net vader of moeder? Dan praat je daar graag over. Kun je dat niet met mensen in je omgeving, ga dan bijvoorbeeld op zoek naar een club van jonge ouders bij jou in de buurt of stap eens op iemand af bij de kinderopvang. Durf voor het contact te gaan.”
Vind je niets in jouw buurt? Of kom je moeilijk buiten? Dan zijn online platforms een mooie plek om te zoeken. Zeker voor jongeren, die hun weg op internet wel vinden. Voor ouderen is online zoeken soms lastig. Net als voor Fred. Emmy heeft hem daarom geholpen. “Fred houdt van geschiedenis, en van countrymuziek. Samen hebben we mensen gevonden die daar ook van houden.”
“Misschien wel de belangrijkste tip: onthoud dat eenzaamheid niet raar is”, vertelt Emmy. “Dan is het makkelijker om er iets aan te doen. En dat is belangrijk. Als je eenzaam bent, voel je je minder prettig. Net als bij honger en dorst. Negeer je dat gevoel te lang, dan wordt steeds moeilijker om echt contact te maken. Wacht dus niet af. Heb je hulp nodig om mensen te vinden? Neem dan contact op met mij, of een collega-ledenadviseur. We helpen je graag verder.”
Webinar Je bent niet alleen terugkijken
Als je weinig mensen in je omgeving hebt, kun je steun missen. Ledenadviseur en eenzaamheidsdeskundige Emmy Nuberg heeft een webinar gegeven over eenzaamheid. Ze geeft onder meer tips hoe je de kring van mensen om je heen kunt vergroten. Je kunt het webinar over eenzaamheid hier terugkijken.