Zo start je een buurtinitiatief
Heb je een goed idee en wil je een activiteit in jouw buurt starten? Hier zijn een paar nuttige tips:
1. Maak een plan
Bedenk wat jouw buurt beter zou kunnen maken. Het hoeft echt niet heel uitgebreid te zijn. Werk je plan een beetje uit. Dan hou je genoeg ruimte om samen met buurtgenoten het plan verder uit te werken. Idee nodig? Misschien helpen deze voorbeelden van buurtinitiatieven je op weg.
2. Is het uit te voeren?
Kijk of je plan gemakkelijk is uit te voeren. En omdat je met vrijwilligers werkt is het ook belangrijk dat je plan weinig onderhoud en tijd kost.
3. Wie doet er mee?
Vraag in de buurt waaraan buurtgenoten (nog meer) behoefte hebben. En vraag direct medestanders, mensen die je willen helpen het idee tot een succes te maken. Zo kom je in contact met je buurtgenoten:
- Maak een Facebookpagina aan en vraag je buurtgenoten wat zij missen in de buurt.
- Stel een online vragenlijst op via SurveyMonkey.
- Start een buurtapp, zoals Nextdoor. In zo'n besloten groep kun je berichten, oproepjes en evenementen plaatsen die interessant zijn voor je buurt. Groepsleden kunnen reageren.
- Heeft jouw wijk een wijkkrant? Benader de redactie en vraag of je in de krant aandacht mag voor jouw idee.
- Geeft je gemeente een nieuwsbrief uit? Informeer of je een nieuwsbericht mag opnemen over jouw buurtinitiatief.
- Bespreek je idee tijdens een nieuwjaarsbijeenkomst, een buurtbarbecue of ander moment wanneer je je buurtgenoten spreekt.
- Bel bij je buurtgenoten aan met je vraag. Zo weten zij direct wie je bent en heb je meer kans dat ze mee willen doen.
4. Waar is ruimte?
Bekijk waar in jouw buurt ruimte is voor je idee. Is er bijvoorbeeld een wijkcentrum waar je iets kunt organiseren?
5. Krijg de gemeente mee
Vraag de gemeente om mee te werken. Bijvoorbeeld wanneer je een speelplek of pluktuin wilt starten. Soms heb je een vergunning nodig. Veel gemeenten geven subsidie aan buurtinitiatieven die zorgen voor verbinding en meer woon- en leefplezier.
6. Houd elkaar goed op de hoogte
Facebookpagina gestart? Deel nieuws en foto’s over bijeenkomsten, en praat buurtbewoners bij. Deel de voortgang ook in de buurtapp.
Voorbeelden buurtinitiatieven
Het ene buurtinitiatief is wat groter dan de andere, maar alle kleine beetjes helpen voor een betere buurt. Een paar voorbeelden die kunnen inspireren:
Buurtcafé
Organiseer wekelijks of maandelijks een buurtcafé in het wijkcentrum. Een inloopochtend of avond waar buurtgenoten een kop koffie kunnen drinken, elkaar kunnen ontmoeten en hun verhaal kunnen delen. Zodat ze zich minder eenzaam voelen. Nodig ook eens een deskundige uit die bijvoorbeeld kan vertellen hoe je de buurt veiliger maakt of iemand van welzijn die uitlegt wat zij in de woonplaats bieden voor buurtbewoners.
Pluktuin of moestuin
Een stuk tuin over? Of ligt er in de wijk een stuk grond waar niets mee gebeurt? Start met buurtgenoten een pluktuin of moestuin. De wijk fleurt ervan op, je krijgt groene vingers en buurtbewoners hebben regelmatig verse bloemen of groente op tafel staan.
Creatief bezig
Organiseer een creatieve activiteit in het buurtcafé of wijkcentrum. Voor kinderen of voor volwassenen. Zoals bloemschikken, een leesclub, repaircafé of een schilderclub. Een leuke manier om mensen te ontmoeten die dezelfde hobby hebben als jij.
Ruilmiddag
Zijn je kinderen uitgespeeld met hun speelgoed? Misschien is je buurvrouw met een kleine beurs er blij mee. Organiseer een ruilmiddag voor buurtgenoten. Bijvoorbeeld in een garagebox of in het wijkcentrum. Hetzelfde kun je doen met kleding die je niet meer draagt of spullen die je niet meer nodig hebt. Een ander draagt of gebruikt het nog graag.
Samen eten
Hou je van koken? Ga samen met buurtgenoten koken en geniet van elkaars eten. Woon je in een buurt met verschillende culturen zoals Surinaams, Marokkaans of Syrisch? Ontdek nieuwe culturen, smaken en lekkernijen. Wie weet houd je er nog een lekker recept aan over dat je later zelf kunt proberen!
Loopgroep
Organiseer een wekelijkse wandel- of hardloopavond. Verzamel op een vast tijdstip en op een vaste plek in de wijk en laat iedereen aanhaken die zin heeft. Je ontmoet nieuwe mensen, bouwt samen conditie op en ziet lopend al het moois dat de buurt biedt.
Klussen
Organiseer een verbindende activiteit zoals samen met je buren afval opruimen of het verblijf van de kinderboerderij een lik verf geven. Of een uitje voor bewoners van het zorgcentrum in de buurt. Er is van alles te bedenken voor een betere, mooiere en leukere buurt.
Opknapbeurt
Misschien kan je buurt zelf ook wel een opknapbeurt gebruiken. Door bijvoorbeeld speeltoestellen, planten of bankjes te plaatsen, zullen buurtbewoners elkaar eerder buiten opzoeken. Samen met een paar anderen kun je een plan bedenken en voorleggen aan de gemeente. Het maken van zo'n plan is een leuke en gezellige activiteit op zich!