Mariska (43) woont samen met Jeroen (52), haar zoon Boris (11) en hond Sammie. Ze werkt 28 uur per week en doet boodschappen en de administratie voor de ouders (85+) van haar man. “Ik houd van ‘oudjes’, ik luister met plezier naar hun verhalen. Daarom kom ik graag bij mijn schoonouders. Sinds een jaar doe ik elke week boodschappen voor ze. In het begin ging mijn schoonvader nog mee. Arm in arm liepen we rustig naar de winkel. We hadden alle tijd voor een praatje en kochten wat lekkers voor bij de koffie. Maar het werd een steeds moeizamere onderneming. Mijn schoonvader werd er moe van, kon niet alles op zijn briefje nog goed lezen en kiezen tussen producten vond hij lastig. Het winkelbezoek duurde daardoor lang.”
Een tussenoplossing
“Ik vermoed dat mijn schoonvader in het beginstadium van dementie zit. De huisarts heeft hem dan ook een test laten doen, maar daar kwam niks concreets uit. Toch waren we er niet gerust op, we hielden hem goed in de gaten. We bedachten toen een tussenoplossing: ik zou de grootste boodschappen halen en de kleine boodschappen konden we samen doen. Maar in de praktijk bleek dit mij twee keer zoveel tijd te kosten. Daarom stelde ik voor dat ik voortaan alle boodschappen voor ze zou doen. Nu ben ik veel sneller klaar en heb ik nog tijd om koffie met ze te drinken. Ook leuk voor mijn schoonmoeder die slecht ter been is en altijd thuis blijft.”
“Soms vraag ik me af of het voor de gezondheid van mijn schoonvader niet beter is als hij meegaat naar de winkel. Dan heeft hij beweging, is hij buiten en het is goed voor zijn hersens. Doe ik er wel goed aan om alles alleen te doen en zo tijd voor mezelf te besparen?”
Advies van onze ledenadviseur
Ledenadviseur Greetje reageert op het verhaal van Mariska. “Als je mantelzorgtaken op je neemt, dan doe je eigenlijk al heel veel goed. Het is belangrijk om de balans te bewaken, zodat het vol te houden is. Om niet in een spagaat te raken, kun je ook kijken of iemand anders op een ander moment in de week met je schoonvader kan wandelen. Zo hebben meer mensen een taak als mantelzorger en komt niet alles op het bord van één persoon terecht.”
Ondersteuning bij mantelzorg
Draag je de zorg voor je partner, ouder of een andere naaste? Door te zorgen voor een ander vergeet je soms jezelf.
Zorghulp-platform
Wist je dat je via het Zorghulp-platform hulp kan vragen aan jouw buurtgenoten? Zo kun je bijvoorbeeld hulp vragen bij het doen van de boodschappen. Of kan iemand op bezoek gaan bij je naaste om gezellig samen een kop koffie te drinken. Misschien is het platform voor jou wel de ideale manier om jezelf iets te ontzorgen!
Ook wij kunnen jou ondersteunen bij jouw mantelzorgtaken. Bekijk hier de mogelijkheden: